Kmetija Majnik - Biodinamično zeliščarstvo

V sklopu projekta Fižolčkova pot, razvijamo sodelovanje s socialnimi podjetji in kmetijami na način, da kmetom, primarnim pridelovalcem in proizvajalcem odpiramo nove tržne poti. Hkrati so naše aktivnosti povezane na področju nabiralništva in dela v naravi, z namenom, da razvijamo nova delovna mesta, ki vključujejo ranljive skupine, eno izmed mnogih poslanstev Dobro z dobrim.

Zeliscni_vrt_kmetija_Majnik_www.dobrozdobrim.si-thumbnail-2.jpg

Zgodba zeliščni vrt Majnika oziroma naša povezava s Katjo Temnik je pomemben zgled in podpora, da se povezovanja na področju zeliščarstva sploh dogajajo in da se upošteva ta trajnostni razvoj - da se ne išče bližnjic. Vključuje veliko ljudi: med drugim tudi ranljive skupine, osebe s posebnimi potrebami, ljudi iz varstvenih delovnih centrov in učencev osnovnih šol. Zeliščna kmetija Majnik je toliko več kot samo vrt. Gre za odprt socialni prostor. Z Lenko Puh in Dobro z dobrim je Katja Temnik povezana na področju pridelave in predelave zelišč in začimb. Skupaj si odpiramo nove tržne poti in poskušamo ustvariti bolj trajnostni način življenja za vse prebivalce. 

Vsa zelišča in začimbe, ki jih proizvedejo so izredno visoke kvalitete. Kmetija Majnik in način pridelovanja izhaja iz Katje in njene mame Majde. In sicer, iz njune skupne ljubezni do biodinamične pridelave hrane. Ta izhaja iz duhovne znanosti Rudolfa Steinerja ali antropozofije oziroma Waldorfske pedagogike. Gre za specifičen odnos do narave, kjer narave ne izkoriščamo ampak jo samo preobrazimo v skladu z ritmi narave. Kvaliteta v hrani je zato vrhunska in je najvišje kvalitete, ki jo narava in človek lahko dasta. Skupaj ustvarita pridelek in nista sovražnika kot pri intenzivni obdelavi. Če ustvariš spoštljiv odnos ti narava zelo veliko da v zameno.  

Ideja o zeliščnem vrtu se je začela ustvarjati, ko se je mama Katje Temnik upokojila in si dala duška za vse hobije, s katerimi se prej ni mogla ukvarjati zaradi družine, službe ali gradnje hiše. Zelišča so bila mamina prva ljubezen. Celo njena prva knjiga, ki si ji jo je kupila za uspeh v gimnaziji, je bila o zeliščih. Čez nekaj let se je Katja Temenik, ki je bila prej profesionalna košarkarica, vrnila nazaj domov iz tujine in zgodba se je pričela. Ime “Majnik” izhaja iz zelo zanimive zgodbe. Mama ni želela, da bi se vrt poimenoval po teti Pehti, a je vseeno želela, da izhaja iz njiju. Nekega dne se je Majda spomnila prigode iz otroštva. Bila je še čisto majhna in še ni znala dobro govoriti. Mama ji je rekla naj gre v trgovino in ji povedala, da jo bo prodajalec vprašal: “Kdo si? in ti mu odgovori nazaj, da si Majda Trbovc.” Včasih je bilo namreč tako, da si je prodajalec zapisal imena za poznejše plačilo. Ona odkoraka v trgovino in prodajalec jo res vpraša: “Ja punčka, od koga si pa ti?” In ona odgovori “Majnika Boc,” ker še ni znala izgovoriti svojega imena. Prodajalec jo je potem celo življenje in vsakič, ko jo je videl, klical Majnika: “o moja Majnika je prišla!”

Sodoben način življenja in predvsem ta ekstremna uporaba umetnih dodatkov, arom in ojačevalcev okus predstavljajo velik problem, ki ga želita Majda in Katja odpraviti. Ugotovili smo namreč, da so to zelo nezdrave sestavine in da narava proizvaja veliko boljše alternative za naše zdravje, med drugim začimbe in zelišča. Povpraševanje po naravnem, po človeku-prijaznem in zdravem se povečuje. Katja  in Dobro z dobrim menita, da je danes lahko pridelava zelišč uspešna tržna dejavnost, a da je vseeno lahko zahtevno delo, saj je vpletenega veliko ročnega dela. To je namreč čisto drugačen odnos. Takoj se pozna na rastlini, če je imela rastlina stik samo s človekom kot pa samo s stroji. Vse se čuti in okusi. 

Trenutno prodajajo korenine svetlobe, standardne zeliščne soli in raznorazne čaje za vrsto različnih bolezni in težav. Korenina svetlobe je posebna rastlina, ki raste v kremenčevem pesku. Če bi jo na primer, posadili na njivo bi zrasla precej razvejana korenina, ki bi jo le stežka uporabili. Zato napolnijo visoke grede oziroma sode s kremenčevim peskom, medtem ko je zgornji del nasut z nekaj zemlje. Zrastejo ogromne korenine čez celi sod do dna. Posebnost je, da kremen posreduje svetlobo pod zemljo in se iz te “kozmične svetlobe” korenina debeli. Kar pri običajnih rastlinah dobimo s klorofilom, kjer je pretvorjena sončna energija v kemično energijo, dobimo tukaj s korenino. Ta sončna energija je shranjena v sami korenini. Utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva Rudolf Steiner je trdil, da je to ena redkih rastlin, ki vnaša svetlobo v človeka. Ta je še posebej pomembna v današnjem načinu življenja s toliko motilci, stresa in tehnologije - človek temni. Ta rastlina je še posebej v pomoč pri tem. Lahko jo uporabljamo za samostojne jedi. Da pa jo uživamo vsak dan sta Katja in Majda pripravile mešanico korenine svetlobe s soljo. tako vas lahko krepi vsak dan in si lahko mimogrede “posolite svoje zdravje.” Mešanica soli in korenine je nevtralna in nima neprijetnega vonja.